Nu er veel mensen thuis zitten en de sportscholen dicht zijn is het lastig om je sportieve leefstijl zo te handhaven als je gewend was. Ging je 4x per week naar de sportschool voor krachttraining dan voelt het na een paar dagen thuis zitten al heel snel alsof je alles wat je opgebouwd hebt aan het verliezen bent.
Maar hoe snel gaat dit en wat kan je doen om dit tegen te gaan? Hieronder proberen we een en ander uit te leggen. Maar laten we ons realiseren dat we in een unieke situatie zitten die niemand voor mogelijk had gehouden. Thuis trainen is EEN mogelijkheid, net als even een extra rondje wandelen (alleen of samen) / Hardlopen / of fietsen. Wees ook op dit vlak creatief en zoek een prikkel die bij jou past in deze tijden.

Realiseer je ook dat je soms tijdens een vakantie ook ”even” niks doet. Soms is het voor het lichaam niet erg de trainingsintensiteit iets terug te schroeven, afhankelijk van je doelstellingen (en motivatie) kan je de vrijgekomen tijd misschien even gebruiken voor andere noodzakelijke dingen.

Tevens wijzen we nog even op het belang van GEZONDE voeding en de keuzes die je nu kan maken. Eet je groentes en fruit, probeer binnen je aantal KCAL per dag te blijven en probeer gevarieerd te eten!

****

Spiermassa behouden zal de belangrijkste focus zijn in tijden waarin je niet je normale training-materialen tot je beschikking hebt i.p.v. spiermassa vergroten. Dit heeft te pakken met de ”prikkel” (een woord dat je vaker hoort in de studio van Leef) die je het lichaam (lees de spier die je wilt trainen) wilt geven.

Waar het op neer komt bij het creƫren van spiermassa is dat een stimulus aan een spier wilt geven dit is een combinatie van Mechanische spanning en Metabolische stress. Mechanische spanning is iets wat normaal makkelijk te vinden is tijdens een (kracht) training.
Aangezien dat aspect voor een (groot) deel wegvalt moet je gaan zoeken naar oefeningen / bewegingen waarin je dit nog wel kunt vinden.
Wil jij bijvoorbeeld de bovenbenen (quadriceps) trainen dan is de vraag of een ”gewone” air squat voldoende stimulus bied om daadwerkelijk de spier te ”prikkelen”.
Ga daarom (samen met Leef) op zoek naar oefeningen die dit wel bieden! Is dit voor de bovenbenden misschien een ”split-squat” of zelfs een ”pistol squat”?

Probeer bij het aantal herhalingen wat je vervolgens doet er zoveel te doen dat je er nog maximaal 1 of 2 zou kunnen doen (dit is de metabolische stress). Merk je dat je al 50hh hebt gedaan van een oefeningen en dat je nog steeds niks voelt? Dan is de oefening te makkelijk en moet er op zoek worden gegaan naar een moeilijkere variant.
In de huidige situatie (met beschikbare middelen) zou ik op zoek gaan naar een aantal herhalingen tussen de 15 en 25.

Heb je nu 1 set van een oefening gedaan? heel goed plak er nog 2 sets achter aan en probeer hetzelfde aantal te halen!! vervolgens herhalingen deze (en de andere oefeningen die je doet) voor nog minimaal 2x per week.

Trainingen zullen toegevoegd worden in de App van Leef (via Virtuagym). mis je oefeningen of zoek je specifieke oefeningen? neem dan contact op met Erik hierover